HR  /  IT

Implantologija

Zašto implantat?

Implantati nisu novost. Uspješno se koriste već više od 40 godina. Dentalni implantati danas predstavljaju najbolje rješenje kod gubitka jednog ili više zubi. U slučaju gubitka jednog zuba implantatom nadomještamo izgubljeni zub bez potrebe brušenja susjednih zubi. U slučaju gubitka više zubi pristupamo izradi fiksnih protetskih nadomjestaka - mostova na implantatima. Potpuna bezubost danas više nije nužno indikacija za protezu već i u tim slučajevima pružamo implanto-protetska rješenja u vidu fiksnog mosta na 4 implantata – sistem ALL-ON-4 ili izrade proteze na implantatima. Takva proteza značajno je stabilnija od klasične proteze.

Što je implantat?

Implantat je titanski vijak koji se ugrađuje u kost gornje ili donje čeljusti i služi kao zamjena za korijen izgubljenog zuba. Prisutnost implantata čuva koštanu strukturu na mjestu nadomještenog zuba budući da se sile žvakanja prenose njegovom osovinom i stimuliraju prirodni proces obnavljanja koštane strukture. Implantati izrađeni od titana biološki su tolerantni, ne izazivaju reakciju antigen-antitijelo te ostaju nepromijenjeni u koštanom tkivu.

Kirurški zahvat postavljanja implantata provodi se pod lokalnom anestezijom i u potpunosti je bezbolan. Nakon perioda oseointegracije (srastanja implantata s kosti) u trajanju od 3-6 mjeseci implantat se uključuje u različita protetska rješenja.

Nadoknada izgubljenog zuba implantatom
Most na 4 implantata kod potpune bezubosti
Most na
implantatima

Kontraindikacije za implantat

Implantati se ugrađuju tek po završetku rasta i razvoja čeljusti u zdravoj usnoj šupljini s dostatnom koštanom potporom. Relativne kontraindikacije za ugradnju implantata su manjak kosti, pušenje, sistemske bolesti te loša oralna higijena.

Uspješnost terapije

Implantati se koriste uspješno već desetljećima. S pažljivim održavanjem funkcionirat će godinama. Danas uspješnost implantološke terapije doseže 98%. Izuzetno je važna dobra oralna higijena te redoviti kontrolni posjeti stomatologu. Kontrolni posjeti omogućit će promptno rješavanje problema prije nego postanu prijetnja stabilnosti implantata.