HR  /  IT

Protetika

Čest imperativ današnjice je ostati mlad. Taj imperativ uključuje funkcionalnu i estetski zadovoljavajuću denticiju.

Gubitak jednog ili više zubi predstavlja svojevrsnu traumu za većinu pacijenata. Osim poremećene funkcije (žvačne ili govorne), gubitak zubi utječe i na izgled lica pacijenta, pacijentovu percepciju samoga sebe i emocionalnu stabilnost te dugoročno na cjelokupnu kvalitetu života.

Protetiku dijelimo na fiksnu i mobilnu.

U mobilnu pripadaju potpune ili djelomične proteze. Danas sve više nastojimo, ako postoje uvjeti za to, pacijenta opskrbiti fiksnim protetskim radom, pogotovo s uključivanjem implantologije kao načinom nadoknade izgubljenih zuba nosača.

Krunice i mostovi

Krunice i mostovi cementiraju se na prethodno izbrušene zube ili implantate. Krunice u potpunosti prekrivaju izbrušeni zub te služe, osim kao pojačanje zuba, postizanju ljepšeg izgleda, oblika ili orijentacije zuba.

Mostovi se preporučuju u slučaju gubitka jednog ili više zubi. Oni premošćuju prazan prostor te se cementiraju na izbrušene susjedne zube ili na implantate.

Nesaniran gubitak zubi dovodi do rotacije i naginjanja zubi u prazan prostor koje kao posljedicu ima poremećen odnosno loš zagriz, sklonost parodontnim oboljenjima te poremećajima temporomandibularnog zgloba.

Postupak izrade krunice ili mosta

Kako bi se pristupilo izradi krunice ili mosta zub nosač mora biti reduciran postupkom brušenja.

Nakon brušenja uzimaju se otisci kako bi se izradio privremeni most koji će zaštititi izbrušene zube do izrade trajnog rada. U toj fazi određuje se boja budućih zubi.

Po završenoj laboratorijskoj izradi krunice ili mosta pristupa se probi i potom cementiranju trajnog rada.

Za planiranje i izradu trajnog rada osim poštivanja želja pacijenta presudna je suradnja s dentalnim tehničarem koji će pri izradi zuba uzeti u obzir oblik lica, zubi, liniju osmijeha i sam karakter pacijenta. Samo tako se postiže vrhunska estetika, ali i prirodnost izgleda.

Kao materijal izbora nudimo metal keramiku i bezmetalnu, potpunu keramiku.

Metal keramika danas predstavlja standard u stomatološkoj protetici. Nastaje postupkom napečenja keramičkog materijala na metalni skelet izrađen od plemenite ili neplemenite zubne legure.

Keramika koja oblaže metalnu konstrukciju nositelj je estetike koja odgovara estetici prirodnih zuba dok je metalna konstrukcija nositelj trajnosti, stabilnosti i čvrstoće rada.

Postoji široka indikacija za korištenjem metal keramike. Njezina cijena je nešto niža od potpune keramike, a estetika je zadovoljavajuća.

Boja zuba određena je sposobnošću tvrdih zubnih tkiva da propuste i reflektiraju svjetlost. Metalna konstrukcija kod metal keramike onemogućava propuštanje i refleksiju svjetlosti te time utječe na prirodnu transparenciju zubi. Danas je upravo iz tih razloga sve popularnija
potpuna, bezmetalna keramika.

E.max je potpuno keramički sustav koji eliminira sve nedostatke metal-keramike. Po sastavu je litij disilikatna staklo keramika, a osnovne karakteristike koje ga čine materijalom odabira su trajnost, čvrstoća, biokompatibilnost te, ono pacijentima najbitnije, vrhunska estetika.

Koristi se za izradu potpuno keramičkih krunica, mostova manjeg raspona, ljuskica i inlaya.

Potpuno keramički sustavi zahtijevaju minimalnu preparaciju (manje brušenje zuba) što rezultira očuvanjem više zubne supstance.

Opalescencija, translucencija i propuštanje svjetlosti svojstva su IPS e-maxa dizajnirana kako bi oponašala strukturu prirodnih zuba u svrhu lijepih i neprimjetnih restauracija.

Cirkon keramika pripada u danas izrazito popularni materijal. Osnova je izrađena od cirkonij dioksida na koju se potom napeče keramika.

Cirkon nije novina, zbog svoje trajnosti i biokompatibilnosti koristi se već godinama u medicini (umjetni zglobovi). Prednosti cirkona su estetika vidljiva u atraktivnoj translucentnoj boji zuba koja se stapa s okolnim zubima, te njegova čvrstoća i trajnost u odnosu na druge tipove materijala.

Cirkon je kao materijal biokompatibilan te ne izaziva alergijske reakcije. Čvrstoća cirkona iako je prednost, zbog mogućnosti abrazije susjednih zubi predstavlja i manu cirkona.

Indikacije za cirkon sežu od solo krunica do semicirkularnih mostova.